Bine ați venit la Premio România!

Căutare de partener Premio

Vechimea anvelopei
Problemele legate de vechimea anvelopelor pentru autoturisme sunt din nou discutate în mass-media, cu tot felul de recomandări pe care consumatorul ar trebui să le ia în considerare atunci când cumpără anvelope.

Ar trebui să insistaţi pe ideea de "nou" şi produse "recent fabricate" şi atunci când realizaţi o achiziţie, să verificaţi data fabricaţiei (aşa-numitul numărul DOT)?

Adevărul este că nu există date ştiinţifice şi tehnice pe baza cărora putem determina vechimea unei anvelope noi, nefolosite pentru autoturisme şi vehicule comerciale uşoare!

Ignorând acest aspect, este important să se ia în considerare cerinţa ca anvelopele să fie depozitate în mod corect.

Deşi recomandările pe care le citim în mass-media nu ar trebui să fie interpretate ca o durată de utilizare minimă a anvelopei, dăm acest sfat reprezentanţilor de vânzări - pentru a asigura o gestionare adecvată a stocurilor - vindeţi anvelope fabricate de Goodyear Corporation în termen de cinci ani de la data fabricaţiei.

În majoritatea ţărilor europene, problema duratei de utilizare a anvelopelor a indus o reacţie a mai multor reviste de specialitate, asociaţii naţionale ale distribuitorilor de anvelope şi agenţilor de vânzări, dar, de asemenea, şi a producătorilor.În majoritatea ţărilor europene, problema duratei de utilizare a anvelopelor a indus o reacţie a mai multor reviste de specialitate, asociaţii naţionale ale distribuitorilor de anvelope şi agenţilor de vânzări, dar, de asemenea, şi a producătorilor

Mai jos puteţi citi unele dintre cele mai cunoscute şi cele mai răspândite recomandări ale diferitelor organizaţii:

O opinie a unei asociaţii tehnice:
În propria sa publicaţie oficială, ETRTO oferă recomandări privind modul de depozitare al anvelopelor, camerelor şi jantelor. Deşi acest document nu are calitate procesuală, în practică vă puteţi ghida fără nicio problemă după directivele sale. Recomandările nu definesc nici o limită de timp pentru vânzarea anvelopelor, ci mai degrabă se concentrează pe păstrarea corectă, esenţială pentru a menţine proprietăţile anvelopelor. Depozitarea corectă înseamnă, în afară de alte lucruri, protecţie împotriva temperaturilor ridicate, a fluctuaţiilor de temperatură, a umidităţii, ozonului, radiaţiilor ultraviolete şi substanţelor chimice corozive..

Anvelopele produse de Goodyear sunt realizate în conformitate cu reglementările ETRTO, fiind rezistente la procesul de învechire naturală a anvelopelor, şi asigurând, astfel, o durată de utilizare mai lungă.  

Ţările europene:
O limită de timp pentru anvelopele considerate noi (cu condiţia să fi fost depozitate în mod corect), şi vândute ca atare, poate fi găsită în Standardul Britanic BA UA 50. Acesta afirmă că o anvelopă poate avea o vechime de şase ani, în timp ce Asociaţia Naţională a Distribuitorilor de Anvelope (NTDA), menţionează, în acest sens, o durată de cinci ani de la data fabricaţiei. 
Asociaţiile germane din industria cauciucului, producătorii şi comercianţii de anvelope consideră anvelopele noi, dacă acestea au mai puţin de cinci ani. Interesant este faptul că documentele acestei organizaţii nu stipulează faptul că după această limită de timp anvelopele nu ar mai trebui să fie vândute sau că acestea nu mai sunt potrivite pentru scopul lor. În pofida acestui fapt, aceste anvelope trebuie să fie inspectate de către un specialist, sau ar trebui să fie solicitată opinia producătorului.

Punctul de vedere al Goodyear:
Mărcile de pneuri fabricate de Corporaţia Goodyear (Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica) şi accesoriile lor (camere, benzi) sunt concepute pentru a rezista la forţelor mari, tensiuni, expunerea la soare şi temperaturi de conducere pe tot parcursul duratei lor de utilizare. Pentru a-şi menţine proprietăţile, componentele anvelopei sunt realizate dintr-un compus optim de ceara, antioxidant şi antiozonanţi.
Depozitate şi folosite, anvelopele îşi vor menţine proprietăţile lor cu condiţia ca acestea să fie întreţinute în mod corect, să nu fie manevrate necorespunzător şi să fie depozitate în condiţii corecte.

Depozitarea corectă este extrem de importantă
Depozitate corect, anvelopele îşi menţin proprietăţile originale. Este important de reţinut că atunci când sunt folosite, proprietăţile anvelopelor se modifică, din cauza unei uzuri lente, dar constante, de exemplu reducerea treptată a adâncimii canalelor benzii de rulare.

Unele proprietăţi se degradează cu timpul, dar altele chiar se îmbunătăţesc. De exemplu, rezistenţa împotriva acvaplanării şi aderenţa pe o suprafaţă umedă, în general, scad. Pe de altă parte manevrabilitatea şi uzura pe o suprafaţă uscată sunt optimizate. Deci, cu o abordare rezonabilă, şoferii pot adapta stilul de conducere la condiţiile de uzură a anvelopelor vehiculului lor.

Despre Goodyear
Goodyear este unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume. Corporaţia are aproximativ 71.000 de angajaţi şi are facilităţi de producţie în 55 de locaţii din 22 de ţări din întreaga lume. Două centre de inovare - Akron din Ohio, Statele Unite ale Americii, şi Colmar-Berg din Luxemburg - au lucrat în mod intens la dezvoltarea de produse şi servicii excepţionale care stabilesc standarde de tehnologie şi de performanţă pentru întreaga industrie. Pentru mai multe informaţii despre Corporaţia Goodyear şi produsele sale, vizitaţi http://www.goodyear.ro